Spożywanie kasz dla zdrowia
Kasza to rozdrobnione nasiona zbóż. Posiadają one bardzo dużo właściwości odżywczych i leczniczych. Zawarte w kaszy składniki takie jak cynk, selen i siarka są bardzo ważne dla naszej skóry, bowiem skóra lepiej broni się przed zanieczyszczeniami atmosferycznymi i dłużej utrzymuję jędrność. Cynk występujący w kaszy potrzebny jest do powstawania kolagenu, siarka utrzymuje skórę odpowiednio nawilżoną, a przed wolnymi rodnikami chroni nas selen. Jednak by składniki podziałały należy kaszę spożywać regularnie. Kleiki wykonywane z kasz takich jak manna, jęczmienna czy kukurydziana dbają o funkcjonowanie nerek, dróg żółciowych, oraz regenerują wątrobę. Kasza gryczana otrzymywana jest z ziarna gryki, posiada właściwości rozgrzewające organizmu związku z tym zalecana jest osobą, które cierpią na wychłodzenie organizmu i chorą wątrobę.Kaszę jaglaną, która otrzymywana jest z prosa zalicza się do lekko strawnych produktów, a ponadto zawiera lecytynę, która jest bardzo potrzebna do prawidłowej pracy mózgu i krzemionkę dobrze wpływa na stan chorych stawów, zawiera bardzo dużo właściwości odżywczych. Inną kaszą, którą należy spożywać jest kasza jęczmienna otrzymywana z jęczmienia, pomaga osobom z problemami zaparć, ponieważ posiada duże ilości rozpuszczalnego błonnika, ma właściwości moczopędne, jak również można stosować ja przy gorączce i katarze siennym.
Kaszą, która polecana jest alergikom jest kasza kukurydziana powstaje z ziaren kukurydzy. Godne polecenia są płatki owsiane. Powstają z ziaren owsa, wzmacniają i rozgrzewają osłabiony organizm, dodają energii, wzmacniają ścięgna, raz działają przeciwbólowo
artykul pochodzi z serwisu www.artykuly.marleny.pl
style="width: 696px; height: 55px;"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz