sobota, 12 marca 2011

Potrzeba prawidłowego odżywiania się

W codziennym żywieniu rodziny gospodynie najczęściej kierują się zasadą gotowania tych potraw, które specjalnie lubią domownicy.

Podejmując decyzję co gotować i jak gotować gospodynie w dużej mierze przejmują na siebie odpowiedzialność za zdrowie rodziny, a przede wszystkim za wzrost i rozwój dzieci. Liczne badania i obserwacje naukowe wykazały już ponad wszelką wątpliwość ścisłą zależność między żywieniem a rozwojem fizycznym i umysłowym dzieci. Stwierdzono też, że można przedłużyć okres młodości, a następnie - sprawności fizycznej wieku dojrzałego przez prawidłowe odżywianie. Niewłaściwe odżywianie się jest też - zdaniem lekarzy - przyczyną wielu niedomagań, na które początkowo nie zwraca się uwagi.

Do niedawna jeszcze mówiło się, że aby być zdrowym trzeba jeść "dużo, tłusto i smacznie". Dziś natomiast wiadomo, że prawidłowe żywienie wcale nie musi być kosztowne. Aby o tym się przekonać, należy przyswoić sobie trochę fachowej wiedzy, a nie opierać się tylko na wiadomościach przekazywanych zwyczajowo z pokolenia na pokolenie.

Na pytanie, jak należy się prawidłowo odżywiać najlepiej odpowie nam nauka o żywieniu człowieka, która w ostatnich latach dokonała szeregu badań i odkryć na temat wartości odżywczej codziennie spożywanych produktów oraz ustaliła dzienne zapotrzebowanie organizmu na poszczególne składniki odżywcze.

Potrzeby organizmu człowieka w zakresie żywienia są bardzo duże. Pożywienie dostarcza organizmowi ludzkiemu wielu składników odżywczych. Rodzaj i ilość tych składników decyduje o wartości danego produktu. Poznanie tych składników i roli, jaką spełniają one w naszym organizmie jest więc nieodzowne, gdy chcemy odżywiać się prawidłowo. Zdaniem specjalistów ? fizjologów, aby pokryć zapotrzebowanie ustroju potrzeba około 60 składników odżywczych zaliczanych do koniecznych, tj. do takich, których organizm nie może sam wytworzyć, tylko musi gotowe otrzymać w pokarmach.

Najważniejsze składniki pokarmowe, które muszą wejść do codziennego pożywienia, to: Białko, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne, witaminy oraz woda. Dobrze jest jednak wiedzieć w jakich produktach dane składniki występują oraz jaką spełniają rolę w organizmie. Wiedza praktyczna powiązana z wiedzą teoretyczną nie tylko jest łatwiejsza do zapamiętania, ale jednocześnie czyni naszą pracę bardziej interesującą i ważną. Jeśli np. wiemy, dlaczego warzywa czy ziemniaki należy wkładać do wrzącej wody, to na pewno będziemy się do tego stosować, w przeświadczeniu, że jest to ważne dla zdrowia.

--
Stopka


Artykuł pochodzi z serwisu artykuly.com.pl - Twojego źródła artykułów do przedruku.

1 komentarz:

  1. JA JEDNAK POLECAM I WSKAZUJĘ, NA NAUKOWĄ WIEDZĘ BIOLOGICZNĄ, ROZSĄDEK ORAZ UMIAR:
    Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie do 26% wzrostu, czyli tzw. NISKIE węglowodany.

    POKARMY O WŁAŚCIWYM DOBORZE BIAŁEK, ORAZ CO NIEZMIERNIE ISTOTNE:
    Nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. Tabele; Dozwolone oraz Zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych.

    TO WŁAŚNIE PRZY PROBLEMACH Z ODŻYWIANIEM, PRZY ZWALCZANIU OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2:
    Niezmiernie pomocne są tabele z produktami odpowiednio prozdrowotnie, odchudzająco sklasyfikowanymi wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu. Skuteczne i warto !! Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego. *

    OdpowiedzUsuń